header7

ENSCHEDE - Een stalen narcis van 3 meter siert sinds deze week de hal van revalidatiecentrum het Roessingh. Kunstenares Linda Nieuwstad schonk de reuzenbloem aan de stad waar ze ooit studeerde. „De cirkel is rond.”

Ze is 1,62 meter. Naast de bloem die ze vanuit haar atelier heeft aangevoerd, oogt haar kunstwerk nog groter dan het in werkelijkheid al is. „Als je wilt dat mensen je bloemen zien en als je oubolligheid wilt vermijden, moet je ze opblazen. Bloemen in het veld lopen we achteloos voorbij. Die van mij zijn er om te worden gezien.”

Een narcis met de omvang van een boom is het cadeau dat kunstenares Linda Nieuwstad heeft achtergelaten in de grote hal van het Roessingh. Nieuwstad, oud-studente van de AKI, schonk het kunstwerk in het kader van een voor haar bijzonder jaar. Precies tien jaar geleden begon ze met maken van grote, monumentale bloemen. Inmiddels geniet ze bekendheid in Nederland en is ze in staat om te leven van haar werk.

„Bloemen gelden in de kunst over het algemeen als oubollig en afgezaagd. Voor mij zijn ze juist een bron van inspiratie en het symbool voor de grote thema’s van het leven. Juist op een plek als Het Roessingh zijn ze op hun plek. Bloemen, zeker in de vorm waarin ik ze maak, brengen mensen naar een andere wereld. Ze leiden de aandacht even af van de dagelijkse zorgen en brengen wellicht een klein beetje hoop.”

In haar jubileumjaar geeft Nieuwstad elk seizoen een bloem cadeau. Die voor Enschede is de eerste. De keuze viel op het Roessingh nadat een oud-studiegenoot van de AKI haar op de instelling attendeerde. „Ik heb een oproep gedaan en daarop kwamen zo’n 45 nominaties uit binnen-en buitenland. Het zoontje van mijn studiegenoot is in het Roessingh behandeld. Dat ontroerde me. Enschede heeft bovendien een speciale plek in mijn hart. Het is de plek waar ik heb ontdekt dat het kunstenaarschap de weg was die ik in mijn leven moest gaan.”

Linda Nieuwstad is een laatbloeier in het vak. Na een studie planologie en korte loopbaan als ambtenaar bij de gemeente Hengelo ging ze op 27-jarige leeftijd naar de AKI. Sinds haar afstuderen in 2005 woont ze in de omgeving van Utrecht. Fascinatie voor zeventiende-eeuwse bloemstillevens leidde tien jaar geleden tot een belangrijke stap in haar werk. „Ik wilde echt ondernemer zijn, dingen maken die interessant zijn voor instellingen en bedrijven. Met bloemen kan ik heel veel kanten op. Soms zijn ze van staal, dan weer van oude dekens of kleren, duurzame materialen die ik terugbreng in de grote cyclus van het leven.”

Ook de narcis in het Roessingh is in zekere zin het eindpunt van een kringloop. Nieuwstad maakte de bloem voor de Designweek in Eindhoven in 2015. Daarna was hij te zien op de Design-beurs in Milaan en reisde hij de wereld rond langs allerlei beurzen en tentoonstellingen. „Ik heb hem opgeknapt. Nu oogt hij weer als nieuw. Enschede is het eindpunt van een lange reis.”

vandaag 65

gisteren 200

deze week 383

afgelopen maand 2516

tot nu toe 160848

Kubik-Rubik Joomla! Extensions


Hier adverteren? Bij afname van een recensie: 1e maand gratis!

daarna € 17,49 per maand 


museumaalten-add
singingvoices-add
Berts Music productions