header7

ALMELO - Als de rechter tot een snelle ontruiming van de oude Kolkschool beslist, is het gedaan met Paco Plumtrek. Dat betoogt de advocaat van het poppodium, dinsdagmorgen in een kortgeding dat is aangespannen door de gemeente Almelo.

Een overeenkomst tussen Paco Plumtrek en Almelo loopt na veertien jaar uit op een rechtszaak. De gemeente eist dat het Poppodium de sleutels van de voormalige Kolschool zo snel mogelijk inlevert. Het zou de doodsteek betekenen voor Paco Plumtrek, houdt advocaat Diederik Briedé de rechter voor. „Dan moet Paco Plumtrek letterlijk de deur sluiten. En kan er niets meer worden georganiseerd. Dat betekent een groot verlies voor Almelo”, aldus Briedé, die er op wijst dat Paco Plumtrek drie keer is genomineerd voor de Stadprijs in Almelo.

Namens het popodium doet de advocaat een tegenvordering; ontruiming over een jaar. „Zodat gemeente en Paco Plumtrek de tijd krijgen om met elkaar in overleg te gaan en naar een oplossing te zoeken.” Volgens Briedé blijkt nergens uit dat er een spoedeisend belang is. Maar advocaat Mousa Ichoh, in dienst van Almelo, houdt vast aan de eis. „Paco Plumtrek kan niet verrast zijn. In december 2017 heeft de gemeente in een brief aangegeven dat het gebruik wordt beëindigd. Contractueel is vastgelegd dat er een opzegtermijn van een maand is”, aldus de advocaat. De gemeente wil dat Paco Plumtrek snel vertrekt, omdat zijn het monumentale pand aan de Bornerbroeksestraat heeft verkocht aan projectontwikkelaar Kloos 2 (Hans Kloosterman). Die wil het ombouwen tot zestien appartementen.

Dat is al jaren bekend. Maar het is Paco Plumtrek, die 250 euro per maand voor gebruik van de bovenverdieping van de Kolkschool betaalt, tot nu niet gelukt een geschikte andere ruimte te vinden voor het organiseren van concerten. Bij de zoektocht door Almelo zijn onder meer de kelder van muziekschool Kaliber en de kleine kapel van Hof 88 afgevallen. Paco Plumtrek heeft nu haar zinnen gezet op de oude gymzaal bij de Kolkschool. Maar dat is allesbehalve in kannen en kruiken. Een noodzakelijke opknapbeurt zal flink in de papieren lopen. „We hebben nog niets”, verklaart bestuurslid Karin van Leeuwen van het poppodium tijdens de zitting.

Advocaat Briedé legt in zijn pleidooi de nadruk op een in 2027 door de gemeenteraad aangenomen motie. Met de strekking dat bij vertrek uit de Kolkschool gemeente en Paco Plumtrek samen naar ‘goede en betaalbare’ huisvesting dienen te zoeken. Volgens Briedé heeft Almelo dat nagelaten. Advocaat Ichoh bestrijdt dat. „Er is bemiddeld. Daar bij beschikt de gemeente niet over een lijst met panden die geschikt zijn voor concerten. Bovendien heeft Paco Plumtrek als volwassen organisatie ook een eigen verantwoordelijkheid.”

Paco Plumtrek is niet de enige Kolkschool-gebruiker waartegen Almelo een kort geding heeft aangespannen. Ook van de Turkse arbeidersvereniging ATIB wordt ontruiming geëist. Rechter M. Lorist, die beide zaken behandelt, doet op 17 mei uitspraak over de kwestie ATIB. De rechter laat doorschemeren dat de kans groot is dat zij kans gelijktijdig over zaak Paco uitspraak doet.

vandaag 12

gisteren 62

deze week 317

afgelopen maand 372

tot nu toe 165046

Kubik-Rubik Joomla! Extensions


Hier adverteren? Bij afname van een recensie: 1e maand gratis!

daarna € 17,49 per maand 


museumaalten-add
singingvoices-add
Berts Music productions