header7

ENSCHEDE - Hij is een behulpzaam type, maar móest iets met muziek doen. Dus is de studie muziektherapie aan het conservatorium voor Christian Maliy (26) een schot in de roos. Zaterdag staat hij met zeven Parkinsonpatiënten in Concordia met zijn voorstelling Parki Party. „Parkinson is beperkend, maar biedt ook mogelijkheden.”

Je bent nog jong. Wat heb jij met Parkinson?

„Ooit kreeg ik de diagnose Gilles de la Tourette. Een motorische tic-stoornis die ik inmiddels goed onder controle heb. Ik ben er achter gekomen dat de tics een manier waren om emoties te verwerken die ik niet kon uiten. Via mijn opleiding stuitte ik op Parkinson en ontdekte dat ik veel overeenkomsten heb met mensen met deze ziekte. Muziek en dans helpen te ontstressen, daar hebben Parkinsonpatiënten veel baat bij. Ik voel me verwant met hen.”

Muziek en dans verbeteren de kwaliteit van leven?

„Tijdens mijn stage in een verpleeghuis heb ik verbazingwekkende resultaten gezien. Een van mijn patiënten had Parkinson en aan het einde van het jaar merkte ik zóveel ontspanning bij hem. Zijn hele perspectief op Parkinson veranderde. Hij vertelde dat muziek zijn de kwaliteit van leven enorm verbeterd was.”

Waarom wilde je er een theatervoorstelling over maken?

„Het kwam in mij op en even daarna was er de ‘open call’ van Concordia voor jonge theatermakers om iets te maken met het thema ‘Leven op de grens’. Leven met Parkinson ís leven op de grens. Ineens had ik enorm de wind mee.”

Wat wil jij vertellen met Parki Party?

„Zeven mensen met Parkinson spelen de hoofdrol, iedereen heeft z’n eigen scene. Daarmee wil ik laten zien dat iedereen uniek is. Ik heb iedereen vooraf geïnterviewd en gevraagd: Wat zijn jouw wensen en wat zijn jouw grenzen? De rode draad die ik zag was dat Parkinson beperkend is, maar ook veel mogelijkheden biedt. Ard uit Lonneker bijvoorbeeld, kon niet meer werken en is nu succesvol kunstenaar. Het werd mijn missie hun verhaal te delen.”

Parki Party, zaterdag 4 september in Concordia, is uitverkocht maar wel via de livestream te volgen. Tickets a 3,75 euro via concordia.nl.

vandaag 111

gisteren 91

deze week 579

afgelopen maand 2147

tot nu toe 170930

Kubik-Rubik Joomla! Extensions


Hier adverteren? Bij afname van een recensie: 1e maand gratis!

daarna € 17,49 per maand 


museumaalten-add
singingvoices-add
Berts Music productions