header7

ENSCHEDE - Ze zorgde ervoor dat vrouwen ondergoed droegen in plaats van een knellend korset. Hoe freule en textielfabrikant Hermanna Molkenboer dat voor elkaar kreeg, is zaterdag onderdeel van een Museumnacht met een bomvol programma.

Het verhaal van Hermanna speelt zich ruim honderd jaar geleden af. Het wordt verteld in de monoloog ‘Baas in eigen onderbroek’ die zaterdag meerdere keren te zien is in de Museumfabriek. Het is een stoer verhaal, zij was feministe en streed voor de scholing van fabrieksmeisjes.

Feminisme is een rood draadje tijdens de Museumnacht. Want in het Rijksmuseum geven de vrouwen van feministisch kunstplatform The TittyMag een tour door de tentoonstelling ‘Artemisia – Vrouw & Macht’ in Rijksmuseum Twenthe. Aan de hand van het werk van Artemisia gaan zij met bezoekers in gesprek over het feministische karakter van het werk.

Ook staan de spotlights deze nacht op duurzame kleding. Mode-ontwerper en ‘uitvinder’ Hellen van Rees vertelt erover in de Museumfabriek, waar ook kleding kan worden geruild tijdens de kledingswap. In het centrum zijn hebben veel theaters en podia de deuren open. In Sickhouse, op de bovenverdieping van Warp-technopolis aan het Stationsplein, is een modeshow van extravagante schaduwen en wordt een speciale cocktail geserveerd.

Ook jonge fenomenen staan op de agenda. Zo geeft Booi Kluiving een workshop ‘analoge memes maken’, en heeft illustrator Nastia Citakova een videogame ontworpen.

De Museumnacht speelt zich af op 12 locaties in de stad en op Roombeek. En overal - ook in de musea - is muziek, een hapje of een drankje. Kaarten kosten 15 euro en zijn verkrijgbaar via concordia.nl.

vandaag 68

gisteren 135

deze week 388

afgelopen maand 3275

tot nu toe 189171

Kubik-Rubik Joomla! Extensions


Hier adverteren? Bij afname van een recensie: 1e maand gratis!

daarna € 17,49 per maand 


museumaalten-add
singingvoices-add
Berts Music productions