header7

OOTMARSUM - Het is een willekeurige avond in Het Damast en vanachter haar piano geeft de dirigente de begintoon aan voor het koor. Een andere avond zijn het de muzikanten van de Harmonie Caecilia die repeteren op de locatie waar vroeger op lawaaierige weeftoestellen het fijnste damast werd gemaakt.

Het monotone gestamp van de tientallen weeftoestellen zou op de achtergrond nog altijd als een maatvaste metronoom kunnen dienen om strak het tempo aan te geven. Op een andere middag praten senioren tijdens de gezellige maandelijkse inloopmaaltijd voor ouderen na over die zware en lange uren destijds in herrie en stof.

„Iedereen is welkom om aan te schuiven en mee te eten voor slecht 2,50 euro”, zegt voorzitter Frank Swennenhuis van de stichting Het Damast. „Het Damast is een locatie waar iedereen van harte welkom is die zich met Ootmarsum verwant voelt. Iedereen is ook welkom om hier activiteiten te ontplooien.” Op tal van eettafels over de hele wereld zal bij feestelijke diners het mooie en originele Ootmarsumse damast nog wel eens uit de kast worden gehaald. De weefgetouwen zijn allang geleden weggehaald en de markante fabriekspijp is verdwenen, maar het tijdloze damast blijft.

Dat het culturele en sociale centrum Het Damast aan de Laagseweg voortkomt uit een industrieel verleden is onmiskenbaar bij de aanblik van de markante hoge bogen die samen de gevel vormen. Tot in het bovenste van de bogen is alles in glas uitgevoerd, zodat ook de rode voertuigen van buurman de brandweer vol in het zicht staan.

Drie bogen voor de brandweer en twee voor Het Damast. De zesde boog van het originele fabrieksgebouw valt weg in de nogal vloekende en hoekige aanbouw van de later gerealiseerde Welkoop-winkel. Dankzij de inzet van een attente plaatsgenoot werd een fraai kunstwerk uit mozaïek gered van de sloop en kreeg het een plaats in de hal die toegang biedt aan een ruime multifunctionele zaal en drie kleinere zalen boven en beneden. Hier worden onder meer muzieklessen, cursussen en tal van kleinschalige activiteiten aangeboden. Als een soort Blokhut 2.0 kan ook de jeugd hier terecht om te chillen.

Ruim vijftien jaar stonden de fabriekshallen leeg, nadat de gehele productie van damast-stoffen in 1995 werd overgeheveld naar een fabriek in Losser, waar dit mooie weefwerk onder de naam Twentse Damast nog in productie is bij Van Heek Textiles. Een deel van de oude hallen wordt aan de achterzijde nog gebruikt voor opslag van tabaksproducten. Het Damast werd in 2011 geopend en is nog altijd in bedrijf voor iedereen en volledig selfsupporting.

„Wat ik mij vooral herinner, dat is het enorme lawaai en het stof”, zegt Ans ter Huerne (64). Ze begon als jong meisje op de administratie. „Het was ook best een heel gezellige tijd met al die mannen. Het was gemütlicher dan vandaag de dag. De tijd van de echt slechte werkomstandigheden in de fabriek was wel zo ongeveer voorbij.” Ze werkte als vrijwilligster van de heemkundewerkgroep nog mee aan het opsporen van oude foto’s voor het jubileumboek bij het 175-jarig jubileum. Na de bedrijfsverplaatsing werkte ze nog dertien jaar in Losser bij Van Heek.

De historie van de textielproductie in Ootmarsum gaat terug tot 1813 toen S. Bendien een weverij stichtte aan de weg richting Denekamp. In het jaar 1892 werd het bedrijf een naamloze vennootschap en richtte men de productie op damast, linnen en katoen. De fabriek werd in de jaren 60 van de vorige eeuw uitgebreid met een ruime kantine aan de Laagsestraat, waar nu de parkeerplaatsen zijn. De kantine was mede bedoeld om de werknemers van ’t Febriek en anderen een ruimte te bieden voor hun verenigingsleven.

Na een brand in die periode werd een nieuwe hal gebouwd. Ondanks de bijzondere historie is de fabriek nooit aangemerkt als monument. In 1988 bij het 175-jarig jubileum, drie jaar voor de sluiting en verhuizing, had de directie voor de arbeiders nog een verrassing: een reisje naar Monschau in de Duitse Eifel. Ootmarsum hield er als stad het kunstwerk van De Poaskeerls aan over, gemaakt door kunstenares Kiny Copinga. Naast de rotonde tegenover de fabriek staat nog een monumentje ter ere van de fabrieksarbeiders.

vandaag 84

gisteren 135

deze week 404

afgelopen maand 3291

tot nu toe 189187

Kubik-Rubik Joomla! Extensions


Hier adverteren? Bij afname van een recensie: 1e maand gratis!

daarna € 17,49 per maand 


museumaalten-add
singingvoices-add
Berts Music productions