header7

ALMELO- Een stadsomroeper heeft Almelo al. Maar een stadsdichter, die ontbreekt nog. Het was Henk Kooy die met het idee kwam om Almelo een eigen stadsdichter te geven. Zoals Hengelo en veel andere steden die ook hebben. Het is nog maar een plan, maar Ellen Lamberts van de bibliotheek Almelo gaat er aan werken.

Henk Kooy legde het idee op tafel tijdens de ideeënmarkt die om de zoveel tijd in het gemeentehuis wordt gehouden. Het CDA zag er, bij monde van raadslid Liesbeth ter Haar wel wat in. De tijd leek haar rijp om er iets mee te doen. Er blijkt zelfs een subsidiepotje voor dit soort ideeën.

Omdat een politieke partij daar zelf geen aanvraag voor kan doen, werd het stokje overgegeven aan de bibliotheek Almelo. Die fabriceerden een subsidieaanvraag en warempel, opeens viel er een bijdrage van vijfduizend euro op de mat. Nu ligt het plan dus op het bureau van Ellen Lamberts. Die ook achter de organisatie zit van de Willem Wilmink Dichtwedstrijd en betrokken is bij de muurgedichten.

„Het moet wel continuïteit krijgen”, zegt Lamberts, ,,geen eenmalige actie. En de gemeente moet er ook achter staan.” Maar eerst moet er werkgroep komen die een mooi raamwerkje optuigt waarin de stadsdichter een plek kan krijgen. Met een helder omschreven taak die je na een paar jaar ook nog eens kunt evalueren.

Maar ja, wie moet er dan zitting nemen in zo'n groepje? Daarover moeten eerst nog eens de gedachten gaan. Want de dichters met enige inhoud zitten al in andere clubjes. Als die zitting nemen in een commissie kunnen ze zelf niet meer meedoen. Het valt kortom nog niet mee. Het plan ligt echter op tafel en wordt doorgezet. Er is geld en op termijn zal in Almelo waarschijnlijk een stadsdichter het licht zien. Wat Lamberts betreft hoeven de dichters het niet voor niets te doen. Er gaat volgens haar immers veel tijd in zitten.

Overigens is dit niet de eerste poging om Almelo aan de eigen dichter te helpen. In 2006 was er vergelijkbaar plan. Theatermaker Peter Schoof was een van initiatiefnemers. In de jury zaten naast Schoof ook Jan Krol, Wobke Wilmink en Kris Oosting. De stadsdichter is er nooit gekomen. Ondanks oproepen bleek zich niemand te hebben aangemeld. De verwachting en hoop is, dat het deze keer wel gaat lukken.

vandaag 6

gisteren 117

deze week 6

afgelopen maand 593

tot nu toe 255562

Kubik-Rubik Joomla! Extensions


Hier adverteren? Bij afname van een recensie: 1e maand gratis!

daarna € 17,49 per maand 


museumaalten-add
singingvoices-add
Berts Music productions