header7

ENSCHEDE - Vast op vakantie in het buitenland, niet op bezoek op de verjaardag van een kleinkind, de jeu de boulesbaan die niet open is: de bestrijding van het coronavirus raakt ons allemaal. Een bloemlezing van de reacties die we kregen na onze vraag om persoonlijke ervaringen.

Hans van Rheenen en zijn vrouw zouden op 16 maart op verjaardagsvisite gaan bij hun dochter, schoonzoon en enig kleinkind. In Londen. Het tripje ging niet door: onzekerheid of ze wel terug zouden konden komen, gaf de doorslag. De verjaardag werd via facetime meegevierd. En het werd extra vreugdevol. „In september krijgt onze kleindochter een broertje of zusje!”

Opa Kees en oma Grietje hebben wel gewoon fysiek contact met hun kleinkinderen Maud en Amber. Gewoon een dagje. Huiswerk maken, wat lekkers tussendoor, even buiten spelen op de skeelers, dan een spelletje op de tablet en lunchen. Tot slot een gezelschapspel. „Gezellig, zo’n coronavakantie”, zeggen de kleinkinderen.

De gepensioneerde en alleenstaande Hans Wouda stelt vast dat het hem niet moeilijk valt zich aan de adviezen te houden. „Doe ik ook, omdat ik de zorgmedewerkers nu niet tot last wil zijn.” Wel is zijn sociale leven, opgebouwd rondom muziek en vrijwilligerswerk bij het AZC opgedroogd. „Ik heb een gelegenheidslied dat ik thuis met mezelf zing.”

Hij voegt de bladmuziek bij, tekst en muziek van hemzelf. Plus een MP3-bestandje om te luisteren.

Muziek inspireert ook Frank Meijer, docent gitaarlessen die vanwege het virus zijn lessen staakte. Eenmaal gewend aan het idee, borrelt er alweer van alles op bij de creatieve geest. „We gaan een thuiswerk-pagina maken op de website met allerlei mooie nieuwe liedjes, met uitlegvideootjes. We gaan zorgen dat we contact houden met elkaar. Niet fysiek maar digitaal.”

Hermien Cleine uit Enschede heeft een vrolijke noot in de coronamisère: in de buurtapp van de Eekmaatlaan boden buren aan boodschappen te doen voor oudere buurtgenoten. „En onze fruithandelaar Luiten, van de markt in Glanerbrug brengt mijn bestelling voor de deur. Geweldig toch!”

De 80-jarige Siny Holstra vindt het wel een heftige tijd. Ze was vrijwilliger bij de dagbesteding ('drie keer per week’), ging naar de sportschool (‘drie keer per week') en nog naar de volleybal (‘een keer per week'). „Dit vervalt allemaal. Maar gelukkig kan ik mijn tijd nuttig besteden.” Ze is nu maar begonnen met de grote schoonmaak van haar huis.

Desiré van den Beld is van eenzelfde opgeruimdheid. Ze werkt thuis, merkt dat ze veel meer stil zit dan normaal (en veel meer stil zit dan gezond). Even naar de sportschool zit er niet in. Ze maakt nu maar wat videootjes van ‘workouts’ die ze doet. Ze zet ze op Facebook, in beweging blijven is tenslotte ook weer goed voor je weerstand. „En daar werd al heel positief op gereageerd.”

Waar helemaal niet meer wordt bewogen, dezer dagen, is het complex van EVV Phenix in Enschede. Roemruchte volksclub; er wordt ook gekaart en gebiljart. Maar het zit er nu niet meer in. Voorzitter Henk ter Heegde voelt zich sindsdien onmachtig. De kosten lopen door terwijl de inkomsten stokken. „Ik put hoop uit de uitspraak van de minister-president Rutte. Hopelijk worden ook de voetbalclubs geholpen."

Dat alle sport is platgelegd, zint Jan Leurink dan weer niet helemaal. Hij begrijpt er niets van dat ook de golfbanen gesloten zijn. Dat is toch een sport waarbij de spelers voldoende afstand tot elkaar hebben, terwijl de beoefenaars de risicogroep 55-plus zijn. „Deze groep moet je niet thuis gaan opsluiten maar juist in de natuur hun sport laten beoefenen.” Hij ziet het probleem niet.

Wel of niet golfen, voor Freek en Ottje Drenth uit Borne is het geen item. Ze zitten in Nieuw Zeeland, waar het relatief rustig is voor wat betreft het coronavirus. Op 3 april vliegen ze terug, maar als dat niet lukt blijven ze wat langer down under. „Het is geen straf.” Om dit te onderstrepen, sturen ze er wat foto's bij van verleidelijke stranden en een strakblauwe lucht. Daar wel.

vandaag 16

tot nu toe 114373

Kubik-Rubik Joomla! Extensions


Hier adverteren? Bij afname van een recensie: 1e maand gratis!

daarna € 17,49 per maand 


museumaalten-add
singingvoices-add
Berts Music productions