header7

HOLLANDSCHEVELD/OOTMARSUM - Het kunstwerk van zeven gebrandschilderde ramen, gemaakt door Annemiek Punt, is weer compleet. De drie ramen die opdoken bij de kringloop in Drenthe, zijn door de kopers doorverkocht aan de eigenaar, GGZ Drenthe. „Nu nog een mooi plekje zoeken.”

De Drentse instelling gaf in 1998 meesterglazenier Annemiek Punt opdracht voor een glaskunstwerk. Punt, die haar galerie en atelier in Ootmarsum heeft, maakte zeven gebrandschilderde ramen die in de muur van een stiltecentrum voor psychiatrische patiënten in Beilen werden gemetseld. Toen het gebouw een andere bestemming kreeg werden de ramen opgeslagen. Jaren later bleken drie van de zeven ramen spoorloos.

De verdwenen ramen troffen Henkjan Stoevelaar en zijn partner Esther uit Hollandscheveld onlangs aan in een kringloopwinkel in het Drentse Beilen. Het stel kocht de glas-in-lood ramen en zette ze voor het raam van hun woning. Een publicatie in deze krant bracht de partijen bij elkaar. „Iemand van GGZ belde en we maakten een afspraak. Dinsdag aan het eind van de middag hebben we de ramen overgedragen”, vertelt Stoevelaar.

„Praten kan altijd”, antwoordde de Hollandschevelder in deze krant, op de vraag of hij eventueel bereid was afstand te doen van de ramen, zodat het glaskunstwerk weer compleet is. Ronald Goos, manager Vastgoed bij GGZ Drenthe, kwam vorige week praten en beide partijen werden het snel eens. Stoevelaar: „Zo’n kunstwerk hoort bij elkaar, daar moet je realistisch in zijn.”

Of hij en zijn vriendin de hoofdprijs hebben gevangen? „Nee hoor, maar wel iets boven de prijs die wij er in de kringloop voor hebben betaald”, aldus Stoevelaar. Het bedrag noemt hij niet, de GGZ-manager evenmin. Ronald Goos laat het bij: „Meneer Stoevelaar is goed uit de kosten.”

De Drentse instelling voor geestelijke gezondheidszorg is blij dat het kunstwerk van Annemiek Punt weer compleet is. De vier ramen die jaren geleden wel in de opslag werden aangetroffen, bevinden zich in de stilteruimte in Nijlandsborg in Assen, waar oudere psychiatrische patiënten verblijven.

„De geestelijk verzorger vond het erg jammer dat drie ramen waren verdwenen en vindt het prachtig dat ze weer terug zijn. We hebben niet kunnen achterhalen hoe die drie ramen bij de kringloop zijn beland. Belangrijk is dat het kunstwerk weer compleet is”, stelt Goos.

Voorlopig blijft het kunstwerk in de stilteruimte in Assen. Maar Goos sluit niet uit dat de zeven ramen in de toekomst weer in de muur van een nieuwbouwpand worden gemetseld. „We gaan in elk geval op zoek naar een mooie plek. We hebben hier ook een eigen kerk en er zijn nieuwbouwplannen voor een intensive care-afdeling.”

Vanzelfsprekend zijn ook Annemiek Punt en haar partner Astrid Vroemisse, tevens galeriehouder, blij dat het kunstwerk weer compleet is. „Het is fijn als het kunstwerk als geheel wordt herplaatst. Het werk is heel dynamisch en geeft op een andere plek ook weer een nieuwe beleving. Zeker met natuurlijk licht”, aldus Vroemisse.

vandaag 29

gisteren 132

deze week 290

afgelopen maand 2341

tot nu toe 134611

Kubik-Rubik Joomla! Extensions


Hier adverteren? Bij afname van een recensie: 1e maand gratis!

daarna € 17,49 per maand 


museumaalten-add
singingvoices-add
Berts Music productions