header7

ENSCHEDE- De 70 vrijwilligers en andere liefhebbers van muziek kunnen opgelucht ademhalen. Het voortbestaan van de Muziekbank Enschede is verzekerd. Die moet dan wel een heel andere opzet krijgen. ‘Met de sfeer van een oude platenzaak.’

De Muziekbank blijft deel uitmaken van de bibliotheek, ook als die gaat verhuizen. Die intentie heeft bibliotheek-directeur Jan Hoogenberg uitgesproken tegenover voorzitter Peter Rouwendaal van de Muziekbank.

Rouwendaal is blij met deze ontwikkeling: „Elk jaar was het weer de vraag wat er met ons gaat gebeuren als de bibliotheek verhuist. Als de bieb had gezegd dat de Muziekbank minder relevant is, dan was het waarschijnlijk over en uit geweest. Dat is gelukkig dus niet het geval.”

De bibliotheek aan de Pijpenstraat biedt onderdak aan de Muziekbank, maar ondersteunt deze ook financieel. Voor Jan Hoogenberg is het een uitgemaakte zaak dat muziek en de bibliotheek elkaar aanvullen. „Ik ben een groot voorstander van live activiteiten. Lezingen bijvoorbeeld. Niet alleen over literatuur, maar ook over muziek.” Hij wijst bovendien op het feit dat muziek van Nederlandse tekstschrijvers vaak wordt ingezet bij de aanpak van laaggeletterdheid.

De bieb gaat verhuizen, waarschijnlijk naar het Muziekkwartier. De plannen voor de toekomst moeten nog worden uitgewerkt. Voor Hoogenberg staat één ding voorop: de Muziekbank mag mee, maar in sterk afgeslankte vorm. „Ze hebben nu veel ruimte, dat is bijna nergens meer zo.”

Voor boekencollecties geldt hetzelfde. „De trend is dat bibliotheken hun vierkante meters beperken en die anders en efficiënter gaan gebruiken. Bijvoorbeeld met minder boeken maar meer ruimte voor studie en ontmoeting. Niet alle boeken hoeven fysiek aanwezig te zijn, maar wellicht alleen een bepaalde top. De rest kan worden opgeslagen in het magazijn.”

Een soortgelijke opzet ziet hij voor de Muziekbank. „Een kleinere maar gezellige ruimte, bijvoorbeeld met een oude jukebox met het populairste uit de collectie en de rest in opslag.” Ook Peter Rouwendaal denkt dat het beleven van muziek in de toekomst veel centraler zal staan, naast de functie van muzikaal kenniscentrum. „De oude sfeer en het gevoel als in een platenzaak, dat is waar we aan denken.”

Voor Rouwendaal is het daarnaast van belang dat de Muziekbank meer zichtbaar wordt en een grotere naamsbekendheid krijgt. „We zijn tot nu toe relatief onbekend, zelfs in de muziekstad die Enschede is. Om daar verandering in te brengen, hebben we contact gezocht met marketingdeskundigen.”

De Muziekbank Enschede moet zich financieel grotendeels zelf bedruipen en het doen met vrijwilligers, doordat een meerderheid van de Overijsselse biebdirecteuren in 2017 geen toekomst meer zag in een provinciale Muziekbank. Het provinciebestuur stopte de financiële ondersteuning. In Enschede ging de stichting verder als lokale vrijwilligersorganisatie. Momenteel zijn er 70 vrijwilligers.

De Muziekbank heeft in Enschede met 160.000 muziekdragers de op één na grootste collectie van het land, na Rotterdam. Circa 20 procent van de verzameling is uniek.

vandaag 1

gisteren 62

deze week 499

afgelopen maand 1619

tot nu toe 141706

Kubik-Rubik Joomla! Extensions


Hier adverteren? Bij afname van een recensie: 1e maand gratis!

daarna € 17,49 per maand 


museumaalten-add
singingvoices-add
Berts Music productions