header7

ENSCHEDE - Verwoede pogingen om een nieuwe stalling te vinden voor draaiorgel De Tukker hebben tot nu toe niets uitgehaald. „De gemeente laat ons in de steek”, aldus voorzitter Benno Molenkamp en secretaris Bertus Workel van de stichting Stadsorgel De Tukker Enschede.

De tijd begint te knellen voor de vrijwilligers van de stichting. De Tukker en ook de kleinere draaiorgels Laplander en Goochelaar staan nu nog droog in een hal aan De Kottendijk van Domijn. Het gebouw is deze maand verkocht aan een projectontwikkelaar en maakt plaats voor nieuwbouw.

„Als er niet snel vervangende ruimte komt, moeten we straks De Tukker op straat zetten”, constateert Bertus Workel. „Je hebt het wel over een cultureel erfgoed van 125 jaar.”

Dit jubileum vierde de stichting vorig jaar nog met een concert van diverse draaiorgels, maar de feeststemming bij de bestuursleden is inmiddels helemaal verdwenen. In hun zoektocht naar een nieuwe opslaghal klopten ze tevergeefs aan bij de gemeente.

Probleem is natuurlijk dat we weinig geld hebben. We moeten onze orgels met kwartjes draaiende houden

„Het Vastgoedbedrijf van de gemeente heeft laten weten niets voor ons te kunnen betekenen”, zegt Benno Molenkamp. „Heel teleurstellend. We vinden dat de gemeente de morele plicht heeft ons aan onderdak te helpen. De gemeente wilde zo’n 55 jaar geleden een stadsorgel voor de gemeenschap. Die is toen ondergebracht in de stichting. In de eerste jaren kon De Tukker ook worden gestald op de gemeentewerf.”

In de decennia daarna vond de stichting onderdak bij de oude brandweerkazerne en bij de oude melkfabriek. „Daar konden we steeds via relaties pro deo terecht, want probleem is natuurlijk dat we weinig geld hebben. We moeten onze orgels met kwartjes draaiende houden”, zegt Molenkamp.

De stichting hoopt dat de gemeente alsnog te hulp schiet. „Maar wellicht zijn er particulieren of ondernemers die ruimte voor De Tukker hebben. Het gaat om een ruimte waar je ongeveer een bus moet kunnen stallen en gezien de hoogte van ons stadsorgel is het wel nodig dat er een grote deur inzit”, aldus Workel .

Wie een ruimte heeft of weet voor De Tukker, kan bellen: 06-55599979).

vandaag 1

gisteren 62

deze week 499

afgelopen maand 1619

tot nu toe 141706

Kubik-Rubik Joomla! Extensions


Hier adverteren? Bij afname van een recensie: 1e maand gratis!

daarna € 17,49 per maand 


museumaalten-add
singingvoices-add
Berts Music productions