header7

HENGELO - Ze staan bekend om hun dagelijks vers gebakken brood en banket, hun eigengemaakt roggebrood en tompouces. Maar zonder de schoolmusical van basisschool De Bron was er in Hengelo nooit een ‘Gerard De Echte Bakker’ geweest.

Komiek Urbanus verkondigde ooit het verschil tussen een bakker en een vloerkleed: een bakker moet liederlijk vroeg op, terwijl een vloerkleed kan blijven liggen. Een opmerking die volgens Gerard Klein Wolterink (1966) in zijn geval onder het tapijt kan. Hij hoeft niet vroeg op. Want hij beschikt over een zogenaamde ‘deegremrijskast’. Hij begint gewoon ‘pas’ om vier uur ’s nachts. Door die kast dus, anders zou hij 3,5 uur eerder aan het werk moeten.

Net aan het werk op de vroege zaterdagochtend van 8 juli 1995 zag hij dat het tegenover zijn zaak gelegen filiaal van Etos in de brand stond. Hij was de tweede die de brand meldde, maar het gehele winkelcentrum Groot Driene ging niettemin in vlammen op en dus ook het pand van Gerard De Echte Bakker.

„Een ramp”, zegt bakkersvrouw Anne-Marie. „We hadden de winkel net verbouwd, ik was zwanger van mijn eerste en we hadden even daarvoor een huis in Hengelo gekocht.”

Uiteindelijk zijn ze door hun verzekering goed ‘uit de brand geholpen’. Al heel snel hadden ze een noodzaakje inclusief kleine oven op het parkeerterrein. En twee jaar later kon de zaak heropend worden en ze moeten toegeven dat de winkel en de achtergelegen bakkerij er vanaf dat moment beter uitzagen dan voor de brand.

Dat hij als 12-jarige al zeker wist dat hij bakker zou worden, komt door de eindmusical van basisschool De Bron waarin hij als zesdeklasser een bakker moest spelen. „Ik ging naar bakker Blankenstijn op Klein Driene om te vragen of ik voor mij rol bakkerskleren kon lenen. Toen ik eenmaal in de bakkerij stond wist ik direct: ik hoor hier thuis, dit wil ik ook.”

Die droom liet hem niet meer los. Op zaterdagen en in vakanties hielp hij de Hengelose Bakker Jos. En hij deed er alles aan om op de bakkersvakschool in Wageningen te worden aangenomen, wat na twee keer lukte.

Als gediplomeerd bakker kreeg hij werk bij Bruinink in Oldenzaal. Hij was er tevreden, deed het werk wat hij altijd had willen doen. En hij trouwde met Annie-Marie die in de zorg werkte.

Het was juli 1992. Ze waren koud terug van huwelijksreis of de oude maestro Bakker Jos meldde zich. Hij vertelde dat er een filiaal van de Twentsche Bakker te koop stond in winkelcentrum Groot Driene. „We hebben heel snel moeten beslissen. Lening moeten regelen. Allebei onze baan opgezegd en vier maanden later konden we onze winkel openen.”

De naam was direct duidelijk: Bakker Gerard. „Mijn achternaam is veel te lang. En het was ook een knipoog naar Bakker Jos. Drie jaar later sloten we ons aan bij het Echte Bakkersgilde. Toen werd de naam: Gerard De Echte Bakker’.”

Ze hebben er nooit spijt van gehad. En het is ook altijd goed gegaan. Inmiddels hebben ze negen mensen in dienst, inclusief de zaterdaghulpen. Bij hun 20-jarig bestaan lanceerden ze een eigen broodlijn. Vier types ‘Hengeloosch brood’ zonder E-nummers of lactose, genoemd naar vier buurtschappen: Wooldes Blond, Drienes Donker, Twekkeloos Robuust en Oeles Authentiek.

Verder staan ze bekend om het eigengemaakte roggebrood, de tompouces en de gemberwegge. Dat ze geen opvolgers hebben uit eigen gelederen, daar leggen ze zich lachend bij neer. „Onze jongste wilde wel ooit bakker worden, maar dan zonder de winkel. En inmiddels doet hij heel wat anders.”

vandaag 64

gisteren 200

deze week 382

afgelopen maand 2515

tot nu toe 160847

Kubik-Rubik Joomla! Extensions


Hier adverteren? Bij afname van een recensie: 1e maand gratis!

daarna € 17,49 per maand 


museumaalten-add
singingvoices-add
Berts Music productions