header7

ENSCHEDE - Een paar weken terug zat hij nog met André Rieu op het Vrijthof in Maastricht, maar zaterdag was hij even in Enschede: trompettist René Henket. Voor de leden van de jubilerende Twense Politiekapel gaf hij een workshop. „Het geheim van een goede koperblazer? Lucht!”

Het woord staat met grote letters op het papier dat hij onder aan al zijn lessenaars bevestigt. Zelfs als hij met het orkest van André Rieu op tournee is in een ver land, wordt hij nog elke dag geconfronteerd met wat hij ziet als de kern van zijn vak. „Op dat papier staat met grote letters het woord ‘lucht’. Collega’s vinden dat overdreven, ik dus niet. Als een koperblazer zich niet bewust is van wat hij eigenlijk aan het doen is, dan gaat het onherroepelijk mis.”

Als een evangelist trekt hij door het land, trompettist René Henket. Muziekverenigingen uit heel Nederland vragen hem om iets te vertellen over zijn vak en zijn manier van spelen.

Zaterdag, in Enschede, zitten zo’n twintig leden van de Twentse Politiekapel te luisteren naar zijn verhaal. De vereniging, ooit uitsluitend bestemd voor musicerende politieagenten, viert haar 95-jarig jubileum. Behalve een groot concert op 8 oktober is het bezoek van Henket een van de hoogtepunten.

„Ik merk het steeds opnieuw: een groot deel van alle koperblazers blaast op een verkeerde manier. Die hebben de natuurlijke manier van lucht blazen opgegeven en gaan dat compenseren. Je moet spelen alsof je een ballon opblaast. Maar zo gauw ze een instrument in handen krijgen, laten ze dat principe los.”

Hij is die morgen uit Limburg vertrokken. Henket (54) groeide er op en kwam via zijn vader bij harmonie Sint Pieter in Maastricht. Op zijn twintigste komt hij in het orkest van André Rieu. Als trompettist is hij er inmiddels een van de langst zittende leden. Hij maakte alle grote concerten en tournees mee, inclusief de jaarlijkse concerten op het Vrijthof in Maastricht.

De periodes tussen de concerten door besteedt hij aan lessen en het geven van workshops. „André wil niet dat we zigeuners worden. Er moet ook ruimte zijn voor andere dingen en voor thuis. Er is nog geen kerstfeest geweest dat ik niet gewoon met mijn dierbaren heb kunnen vieren.”

In Enschede is zijn toon luchtig. Hij heeft luchtballonnen meegenomen. En plastic blaaspijpjes. Als hij de aanwezige koperblazers verzoekt om erop te blazen, ontstaat er hilariteit. „Je ziet ze denken: is die vent gek geworden? Maar dit zijn gewoon hele simpele manieren om mensen duidelijk te maken hoe ze moeten blazen.”

Hoewel hij zijn workshops geeft in samenwerking met de firma Bach, beroemde trompetbouwers uit Amerika, ziet Henket zichzelf als onafhankelijk. „Het klopt dat ik zelf het liefst op een Bach-trompet speel. Dat geldt voor de meeste trompettisten. Die instrumenten hebben een ziel. Ook hun mondstukken zijn heel goed. Maar het is niet de heilige graal. Elke muzikant is anders en zal zelf moeten kijken hoe hij het beste kan spelen. Alles draait om lucht. Dat is tachtig procent van het verhaal. De rest – ook mondstuk en trompet- komt pas daarna. Het is als het kopen van schoenen: als ze niet natuurlijk zitten, zullen zelfs de allerbeste merken je niet gaan helpen.”

vandaag 71

gisteren 435

deze week 612

afgelopen maand 4023

tot nu toe 228443

Kubik-Rubik Joomla! Extensions


Hier adverteren? Bij afname van een recensie: 1e maand gratis!

daarna € 17,49 per maand 


museumaalten-add
singingvoices-add
Berts Music productions