header7

LAGE - Het viel niet mee door de regen en wind. Maar toen leden van Middewinterhorngruppe Neuenhaus-Veldhausen eind december bliezen in Lage kwam er antwoord uit Breklenkamp. Van wie? De Doarper Mirweenterhoarnbloazers uit Denekamp. Een blaasdialoog die de tv haalde.

En wel in het NDR-programma Hallo Niedersachsen van 27 december. In exact 2 minuten verklaarden een klappertandende presentator en Veurmann Jürgen Jonker van Middewinterhorngruppe Neuenhaus-Veldhausen het fenomeen midwinterhoorn voor de kijkers thuis. Ook Dirk Lammersma, inwoner van Lage en initiatiefnemer van de blaasdialoog, was in beeld.

Blaaspunten
Aan Duitse zijde stonden midwinterhoornblazers op negen blaaspunten, van de vissersbrug bij de Alte Dinkel en de watermolen tot de Neustadtstraße in Lage. Een persoon per punt. In Breklenkamp (onder meer aan de Brookmanweg en Jonkershoesweg) stonden vier blazers van de Doarper Mirweenterhoarnbloazers.

„We antwoordden op elkaar. Door de wind was het geluid zwak. Toch was het een mooi en geslaagd experiment”, zegt Lammersma, lid van de Duitse Middewinterhorngruppe. Hij organiseert sinds 2014 jaarlijks in de adventtijd een grensoverschrijdende midwinterhoornwandeling in Lage met zo’n 45 deelnemers.

Borrels
Die ging in 2020 vanwege corona niet door. Lammersma liet het er niet bij zitten. Hij bedacht een alternatief, voor een kleinere groep blazers. Eigenlijk beviel die variant hem beter dan de jaarlijkse wandeling. Lammersma: „Daaraan doen blazers mee die alleen voor de borrels komen. Er is er eentje uit Wilsum die bij mensen aanbelt en vraagt of ze nog iets in de Kühlschrank hebben. Bedelen dus. Nou ben ik zelf ook niet vies van een drankje, maar dat vind ik niks.”

Deze keer was de aankleding een stuk soberder. Maar de traditie van het blazen werd volgens Lammersma wel eer aangedaan. Lammersma: „Weet je dat de midwinterhoorn vlak na de oorlog in Lage is geïntroduceerd? Door boer Jan Bergman, die trouwde met een Duitse en hier door een metalen hoorn blies. Zo raakte het gebruik in deze omgeving in zwang. Ik stel me zo voor dat een Nederlandse boer vroeger met zijn midwinterhoorn een seintje gaf aan zijn buurman in Duitsland, om hem voor de koffie uit te nodigen als zijn koeien hadden gekalfd. De hoorns waren communicatiemiddelen, de mobieltjes van toen. Dat oude gebruik houden wij in het grensgebied levend.”

vandaag 1

gisteren 62

deze week 499

afgelopen maand 1619

tot nu toe 141706

Kubik-Rubik Joomla! Extensions


Hier adverteren? Bij afname van een recensie: 1e maand gratis!

daarna € 17,49 per maand 


museumaalten-add
singingvoices-add
Berts Music productions