header7
 
 
ballonnen  Wij zijn deze maand jarig en bestaan nu tien jaar!  ballonnen
 
fotoheader

20230217 DCCB 713620230217 DCCB 7159DuoENSCHEDE, Jazzpodium de Tor, vrijdagavond. Concert door Dual City Concert Band (DCCB), feat. Erik Veldkamp (trompet) en Sean Freeman (tenorsax). Programma: werk van de Brecker bros.

Het was alweer ruim twee maanden geleden dat de DCCB op dit podium te horen was geweest. Sindsdien is er hard gestudeerd om het repertoire van de gebroeders Brecker (saxofonist Michael, overleden in 2007 en trompettist Randy, inmiddels 77) op de planken te brengen. De artistieke “reïncarnatie” zou in handen zijn van respectievelijk Sean Freeman en Philip Lassiter, maar laatstgenoemde moest te elfder ure afzeggen, zodat de keuze viel op trompettist Erik Veldkamp. Het is een waar huzarenstukje te noemen, dat hij zich binnen enkele dagen het repertoire eigen kon maken.

Voordat we konden genieten van Brecker-klanken, speelde de band eerst vertrouwd repertoire als Blakeyish (gecomponeerd, gearrangeerd en gepresenteerd door Ewout Dercksen, met een vette knipoog naar jazzlegende Art Blakey) en Nappers Razz-me-tazz-me blues. Garant voor een solide bandsound met toffe solomomenten.

Daarna brak het Brecker”geweld” los: Straphangin’, Truth, The Sleaze Factor en Harpoon, met daartussen nog een ballade-achtig combostuk. Het was funk van de bovenste plank, met spetterend spel van de twee solistische blazers -en menige gloedvolle solo van diverse bandleden-.

Na de pauze was er een ander stuk te horen van Ewout Dercksen: Time to Run en de Nat ‘King’ Cole-standard The very thought of you, gearrangeerd door een andere duizendpoot uit de band: Henri Gerrits. Met Above and below, Guaruja (ooit uitgevoerd met de Braziliaanse zangeres en pianiste Eliane Elias), Freefall en het obligate Some Skunk Funk waren we weer helemaal terug bij de blazende broers. Met name het laatste stuk, waarvan de laatste maten als toegift gebisseerd werden, vormde een schoolvoorbeeld van lekker vieze vette funk met scheurende solo’s. Deze uitvoering stond -zoals het de DCCB betaamt- als een huis.

Bijna vergeten te vermelden, maar daarom niet minder bezienswaardig: de fotogalerie met bijzondere jazzmomenten, samengesteld door Esther Hageraats en Jan Geelen (van Fotogalerie Objektief), gesitueerd tegen de achterwand. Gaat dat zien!

 

 

Geschreven door: Koen Edeling
Foto's van: Koen Edeling

Gezien op: 17 februari 2023

  vandaag 37

gisteren 90

deze week 708

afgelopen maand 5152

tot nu toe 281707

Kubik-Rubik Joomla! Extensions


Hier adverteren? Bij afname van een recensie: 1e maand gratis!

daarna € 17,49 per maand 


museumaalten-add
singingvoices-add
Berts Music productions