header7

ENSCHEDE, Jazzpodium de Tor, vrijdagavond. Concert door The Young Maestro’s - ArtEZ in the spotlight II. Bezetting: Rémi Keupink (trompet en bugel), Luuk de Vries (tenorsax en basklarinet), Igor Herstel (piano), Steven Zwanink (bas) en Joost van Schaik (drums). Programma: voornamelijk standards van o.a. Duke Pearson, Herbie Hancock, Joe Henderson, Duke Ellington en Art Blakey

 

Het “meester-leerling”-concept is een beproefd fenomeen. “Zo vader, zo zoon”, was niet alleen een bijna uitgemolken TV-spelletje in de jaren ’70, in mijn herinnering heeft ook een bekende Twentse brouwer ooit twee opeenvolgende generaties uitgenodigd. Ditmaal was er geen familieverband tussen de leraren en leerlingen, maar de vorige (en ook deze) week aanwezige Jan Wessels heeft wel degelijk bijgedragen aan de muzikale groei van Rémi Keupink. Jazzkroniek- “koning” Ab Gellekink vertaalde het gemis aan de aangekondigde groepsnaam VLOT naar: The Young Maestro’s en dat neem ik graag over.

De leerlingen zijn gegroeid en inmiddels uitgevlogen uit het ArtEZ-nest. Keupink hoorden we al tweemaal in 2023, in datzelfde jaar deelde hij zelfs het podium met zijn al eerder genoemde leraar en zelfs als eerste jaars-student zagen we hem al in 2020. Het is te hopen dat deze bijzondere trompettist niet dit jazzpodium ontgroeit, dus: laten we hem “vast” houden. Een andere bekende was de contrabassist-met-priemende-ogen Steven Zwanink, een Canadees met een Twents-Achterhoekse achternaam. Deze man “debuteerde” in 2016, wist de weg naar de Tor terug te vinden in 2018, 2022 en tweemaal vorig jaar. Een bassist van het type ondersteunend en avontuurlijk.

Luuk de Vries kennen we van Dual City Concert Band (zie Dutch Songbook). Een prima saxofonist die zich sinds kort ook heeft toegelegd op een ander houtblaasinstrument: de basklarinet. Wat mij betreft mag hij dit instrument nog wat meer laten knorren, maar wat kun je verwachten van een debuut? Pianist Igor Herstel is al enige tijd begenadigd pianist bij Bigbands als New Sound Jazz Machine en Dual City (ook met Job Helmers en onlangs nog met Efraïm Trujillo, maar nu konden we zijn parelende pianospel wat duidelijker horen in deze kwintet-bezetting.

 

Ten slotte drummer Joost van Schaik. Hij had beter vorige week zijn pyjama mee kunnen nemen, want nu zat hij alweer op zijn krukje en kwam ook in deze bezetting prima tot z’n recht. Voor zijn eerdere optredens verwijs ik naar de recensie van The (“old”) Maestro’s.

De ene na de andere standard was er te genieten, van jazzgrootheden als Duke Pearson, Herbie Hancock, Joe Henderson, Duke Ellington en Art Blakey. Misschien het enige punt van kritiek op deze avond: waar bleven de eigen stukken? Componeren de heren niet of durven ze dat repertoire (nog) niet te laten horen? We laten ons graag verrassen, maar ook met andermans repertoire wist het vijftal een uitermate boeiende luisterervaring neer te zetten.

 

 

Geschreven door: Koen Edeling
Foto's van: Koen Edeling en Jan Geelen
Gezien op: 22 maart 2024

 



 



vandaag 47

gisteren 174

deze week 221

afgelopen maand 10036

tot nu toe 341602

Kubik-Rubik Joomla! Extensions


Hier adverteren? Bij afname van een recensie: 1e maand gratis!

daarna € 17,49 per maand 


museumaalten-add
singingvoices-add
Berts Music productions