header7

ENSCHEDE, Jazzpodium de Tor, vrijdagavond. Concert door: Dual City Concert Band feat. Bert Joris (trompet, bugel en arrangementen) en Enrico Pieranunzi (piano en composities). Programma: “DCCB plays the music of Enrico Pieranunzi”

 

Dual City Concert Band (kortweg: DCCB) maakte haar reputatie als een van de betere bigbands vrijdagavond meer dan waar. Op zichzelf is het al knap om -al sinds enige tijd- zonder dirigent de boel bij elkaar te houden, daar werd op deze avond nog een extra troef aan toegevoegd. Als een kameleon paste de band de klank aan aan het repertoire, dat kwam uit de koker van de internationale sterpianist Enrico Pieranunzi. Toegegeven, zijn stukken nodigen uit om met de nodige subtiliteit te omgeven, maar dat moet je als band dan ook maar doen. Genietend van deze bijzondere sound schoot mij het Engelse adjectief mellow te binnen.

Alsof één geweldenaar nog niet genoeg is, was er nog een andere feature te genieten: Bert Joris. Hij speelde trompet, bugel, was verantwoordelijk voor de arrangementen en sprong meermaals voor het orkest: dus toch (tijdelijk) een dirigent! Ronduit zeer boeiende composities, smaakvolle arrangementen en prachtig solowerk van Pieranunzi en Joris.

Daarmee zou ik echter de band tekortdoen, want ook daar waren de solistische bijdragen niet van de lucht. “Mister Mimiek” Taeke Stol bijvoorbeeld in een gestreken solo bij It speaks for itself en even later in hetzelfde stuk het heerlijke geknor van Kees van Dooremalen’s baritonsax. Ook andere saxofonisten lieten zich niet onbetuigd: Gerlo Hesselink op alt, Ewout Dercksen en Roel Penterman op tenor. Matthias Konrad schitterde meermaals als trombonesolist. Het blijft overigens telkens een klankmatige verrassing, wanneer in de sax-sectie instrumenten als fluit en (bas)klarinet worden ingezet.

Nog even wat rechtzetten: wat klónk het weer lekker op deze avond, dank zij de geluidstechnici, die ik vorige week nog ten onrechte beschuldigde van nalatigheid: dit euvel bleek naderhand namelijk louter te wijten aan de “ingevlogen” eigen geluidsman van Jasper Blom.

 

Overigens zou dit programma op zondag eveneens te horen zijn in Zutphen. Daarover laat ik graag mijn collega-recensent Hans Arnoldy aan het woord.

 

 

Geschreven door: Koen Edeling
Foto's van: Koen Edeling en Jan Geelen
Gezien op: 5 april 2024

  vandaag 166

gisteren 73

deze week 797

afgelopen maand 3606

tot nu toe 351671

Kubik-Rubik Joomla! Extensions


Hier adverteren? Bij afname van een recensie: 1e maand gratis!

daarna € 17,49 per maand 


museumaalten-add
singingvoices-add
Berts Music productions