TUBBERGEN, Pancratiusbasiliek, vrijdagavond. Concert door Toonkunstkoor Almelo (o.l.v. Arno Vree), m.m.v. Miriam Schreur (mezzosopraan), Martin de Ruiter (bandoneón), Roel Praas (piano) en het orkest NASKA. Programma: Salve Regina en Misa Tango (Martin Palmeri) en Adios Nonino (Astor Piazzolla)
In de bomvolle basiliek van Tubbergen bracht het Toonkunstkoor Almelo onder leiding van Arno Vree een adembenemend concert met Argentijnse muziek van hoog niveau. De avond werd muzikaal versterkt door Miriam Schreur (mezzosopraan), Martin de Ruiter (bandoneón), Roel Praas (piano) en het orkest NASKA.
Het concert begon met de Nederlandse première van Salve Regina (2021) van componist Martin Palmeri, met wie het koor overigens een uitstekend en intensief contact heeft gehad. Deze compositie, verweven met tangomelodieën, werd schitterend uitgevoerd. Het orkest, de piano en bandoneón openden met subtiele precisie, waarna het koor inviel. De zang van soliste Miriam Schreur was loepzuiver en krachtig, wat het publiek diep raakte. Een geweldige prestatie van dirigent Arno Vree die het koor tot in de puntjes voorbereidde.
Adios Nonino, ons allen welbekend van het huwelijk van Máxima en Willem Alexander, toen uitgevoerd door bandoneónist Carel Kraayenhof, werd hier ook prachtig uitgevoerd door piano, bandoneón, orkest en koor, waarbij je duidelijk kon horen dat het koor er duidelijk plezier in had en in de prachtige akoestiek van de basiliek klonk het warm Argentijns en vergat je het koude weer buiten.
Het concert vervolgde met Misa Tango, eveneens van Martin Palmeri. De Obertura (het openingsstuk) werd prachtig uitgevoerd door het orkest, piano en bandoneón. Het daaropvolgende Kyrie klonk krachtig en helder, waarbij vooral de sopranen wisten te schitteren. In het Gloria kwamen de professionele kwaliteiten van zangeres Miriam Schreur en bandoneónist Martin de Ruiter opnieuw tot uiting. De opzwepende tangoinvloeden in het Credo gaven het stuk een bijzondere energie. Het Sanctus opende meteen met een gevoelige pianosolo van pianist Roel Praas, gevolgd door de bandoneón, orkest en zangeres. Het koor viel met enthousiasme in, wat zorgde voor een meeslepende uitvoering. Het Benedictus was een moment van muzikale verfijning, en in het Agnus Dei klonken contrabas, piano en bandoneón ritmisch strak, waarna het orkest, koor en soliste de avond afsloten tot een grandioos muzikaal feest. De prachtige akoestiek van de basiliek versterkte de warme klanken van deze Argentijnse muziek. Het publiek genoot zichtbaar en na een staande ovatie verliet men met een warm gevoel de basiliek.
Bravo voor het Toonkunstkoor en alle musici!!
Geschreven door: Norma Edens
Foto's van: Saskia Griepink
Gehoord op: 14 februari 2025