header7

REVIVAL: EEN NIEUWE BLIK OP MUZIKAAL ERFGOED 

UTRECHT - Het programma van het Festival Oude Muziek Utrecht 2023 is bekend. Met het thema Revival daagt het festival de bezoeker uit tot nieuwe manieren om ons geliefde muzikale erfgoed te bekijken en te beleven. Van 25 augustus tot en met 3 september kan het publiek zich onderdompelen in het spannendste repertoire uit de middeleeuwen, renaissance en barok met hier en daar muziek die eeuwenoud klinkt, maar dat stiekem toch niet is. In het programmaboek grote namen zoals Philippe Herreweghe, William Christie en Christina Pluhar, en het jonge aanstormende talent Simon-Pierre Bestion is artiest in residence met zijn ensemble La Tempête. 

 

 

Met het thema Revival zoomt het festival in op oude muziek als erfgoed én als erfenis van de beweging die vanaf de negentiende eeuw de heropleving van historische repertoires, instrumenten en interpretatie ontketende. Waarom vinden we het zo belangrijk om ons verleden door te geven? Wat is het verschil tussen conserveren en restaureren? En hoe bepalend zijn onze kennis en smaak van nu voor pogingen tot reconstructie? Deze vragen zijn courant in de erfgoedsector maar (nog) niet in de muziek. Daar komt met dit festival verandering in.

 

Monteverdi, Purcell en eigen opera Pluhar & Beasley

Tijdens het festival proeft het publiek de vele smaken van oude muziek. De operaliefhebber kan zijn hart ophalen bij The Fairy Queen van Purcell, uitgevoerd door William Christie en Les Arts Florissants, en bij Monteverdi’s laatste opera L’incoronazione di Poppea, vertolkt door Le Banquet Céleste en Damien Guillon. Uniek is de ultieme reünie van Christina Pluhar en Marco Beasley in een programma met de toepasselijke titel Remembering. Het jubilerende The Tallis Scholars krijgt zijn eigen mini-festival in de Domkerk, waarbij ze tijdens acht concerten alle missen van Josquin Desprez uitvoeren. ART HOUSE 17 presenteert nagelnieuw muziektheater in de Paardenkathedraal, en in een reeks van negen concerten gaan onder andere Huelgas Ensemble, Cantar Lontano en Stile Antico aan de haal met een van de meest getoonzette melodieën van de renaissance: L’homme armé.

 

Kasteel de Haar: uniek stukje Utrechts erfgoed in de kijker

Vier avonden in de neogotische droom van Utrecht, Kasteel de Haar, vormen de feestelijke aanloop naar het festival. Tijdens deze soirées krijgt men een intro over revivalkunst, muziek en een rondleiding. Het tiendaagse festival wordt er ook afgesloten met een nocturne: in de rijk gedecoreerde historische ruimten krijgt de bezoeker tekst en uitleg, en hoort men korte muzikale optredens.

 

Livestreams op EMTV 

Met Early Music Television (EMTV) presenteert het Festival Oude Muziek ook deze zomer een selectie van het programma online. In de livestreamagenda staan onder andere Monteverdi's Mariavespers door La Tempête, Vox Luminis, het Huelgas Ensemble en het Internationaal Van Wassenaer Concours. Zo leeft het Festival Oude Muziek Utrecht in huiskamers over de hele wereld.

 

Het complete programma van het Festival Oude Muziek Utrecht 2023 is te bekijken op oudemuziek.nl. Download de festivalbrochure hier.

vandaag 48

gisteren 106

deze week 561

afgelopen maand 3028

tot nu toe 273015

Kubik-Rubik Joomla! Extensions


Hier adverteren? Bij afname van een recensie: 1e maand gratis!

daarna € 17,49 per maand 


museumaalten-add
singingvoices-add
Berts Music productions