header7

 

 20160811 Olga Vocal cdcover Vikings

Olga Vocal Ensemble: Vikings!

STEMRA OVE 002 (2016)

 

Wordt 2016 het jaar van de Vikings? Op sportief gebied liet het nationaal voetbalelftal van IJsland de fans hernieuwd kennismaken met deze stoere mannen. Veel verder dan woest ritmisch gestamp en gegrom kwam het echter niet. Een vele malen muzikaal subtielere aanpak is te horen op de tweede cd van het vocaal mannenkwintet Olga Vocal Ensemble.
De eerste vijf liederen stammen van het Grieg-album Mandsang en verraden de veelzijdigheid van het a capella kwintet, dat net zo goed overweg kan met een innige liefdesballade als een uitgelaten volksdans. Bij de Noorse taal alleen blijft het echter niet op deze cd: er wordt ook gezongen in het IJslands, Zweeds, Faeröers, Gaelic, Ests, Engels en Sami (de taal van een nomadisch volk uit het hoge noorden van Europa). Verder scheppen de heren er kennelijk groot genoegen in om ook nog eens onzin-teksten te zingen.
Verbindende factor blijft echter de onverminderd hoge vocale kwaliteit, onvoorwaardelijke synchroniteit en de precisie in timing. De stemmen kleuren wonderschoon bij elkaar: het is soms alsof je een menselijk orgel hoort.
Dat de heren van meer markten thuis zijn, bewijst een arrangement van de eerste tenor en het ronduit humoristische hoesontwerp van de tweede tenor. Tegen het einde van de cd valt nog een stuk te beluisteren van de IJslandse post-rockband Sigur Rós en voor wie toch nog verlangt naar oerkreten, verwijs ik naar Meeste laul, dat al begint met de tekst “Wij zijn mannen als wilde stieren”. Over IJsland gesproken: de slottrack It’s so quiet werd ruim 40 jaar na Betty Hutton’s versie door Björk opgenomen en is hier te beluisteren in een prachtig arrangement van Ruben Smits.

geschreven op: 11 augustus 2016

geschreven door: Koen Edelingvandaag 171

gisteren 73

deze week 802

afgelopen maand 3611

tot nu toe 351676

Kubik-Rubik Joomla! Extensions


Hier adverteren? Bij afname van een recensie: 1e maand gratis!

daarna € 17,49 per maand 


museumaalten-add
singingvoices-add
Berts Music productions