header7

fotoheader

20181214 Toon Roos kwartet 0115

 

ENSCHEDE, Jazzpodium de Tor, vrijdagavond. Concert door Toon Roos kwartet (Toon Roos: saxofoons, Karel Boehlee: piano, Frans van Geest: contrabas en Joost van Schaik: drums). Programma: standards, aangevuld met eigen composities van Toon Roos

 

Toon Roos: een naam met vier ringen. Voeg daarbij (Karel) Boehlee en je hebt al een complete muzikale Olympiade te pakken. Meer dan dat, dank zij Joost (van Schaik), gaven deze totaal zeven ringen het boven- olympische niveau aan. Spil was natuurlijk de goochelaar op de saxofoons, Toon Roos zélf. Zo, nu is het genoeg geweest met woordspelletjes, laat ik mijn aandacht liever richten op wat er op deze avond muzikaal te verhapstukken was (en dat was heel wat!). Eigenlijk is het uniek dat dit jazzpodium nog steeds een saxofonist van dit kaliber kan strikken, het leuke is echter dat de man zelf het maar al te leuk vindt om naar Enschede af te reizen. Hij roemt -en passant- het Tor-publiek en hengelt zelfs naar een vervolg. Als dat geen schoolvoorbeeld van een win-win situatie is?


Het was muzikaal smullen vanaf de eerste noot. Standards als Green dolphin street, Someday my prince will come en All blues hadden zo op een geluidsdrager gezet kunnen worden om door de komende generaties zonder gêne grijs te laten draaien. Ik heb al heel wat versies van Jobims How insensitive gehoord, maar dit was wel de meest sensitieve. Lof voor drummer Joost van Schaik, die echt snapt hoe je een bossa-feel moet neerzetten.
Hoe zat het met de overige kwartetleden? Pianist Karel Boehlee soleerde er ook magnifiek op los en ook contrabassist Frans van Geest had muzikaal bijzonder veel te melden.

In mijn opsomming van stukken lijkt het overigens alsof er louter traditionals werden gespeeld. Niets was minder waar, want Toon Roos had wonderschone eigen composities als Obama-song en Peace and compassion (opgedragen aan de Dalai Lama) meegenomen.

Het kwartiertje, dat het viertal -noodgedwongen- te laat was begonnen werd ruimschoots gecompenseerd, want zelf na middernacht klonk nog (alweer Jobims) One note samba en toen moest de toegift nog komen.

 

Na beluisteren van al dit schoons tel ik de dagen af tot Roos’ volgende concert.

 

Gezien op: 14 december 2018
Geschreven door: Koen Edeling

 vandaag 93

gisteren 224

deze week 663

afgelopen maand 4024

tot nu toe 346364

Kubik-Rubik Joomla! Extensions


Hier adverteren? Bij afname van een recensie: 1e maand gratis!

daarna € 17,49 per maand 


museumaalten-add
singingvoices-add
Berts Music productions