header7
fotoheader

20190920 kwartet Vd Dungen.1

 

ENSCHEDE, Jazzpodium de Tor, vrijdagavond. Concert door Ben van den Dungen Kwartet (Ben Van den Dungen: tenor-, en sopraansaxofoon, Miguel Rodriguez: piano, Marius Beets: contrabas en Gijs Dijkhuizen: drums). Programma: muziek van (o.a.) John Coltrane

 

Giant Steps. Het affiche voor de Friday-jazznight van 20 september 2019.

Giant Steps, verwijzend naar de John Coltrane compositie - en gelijknamige LP uit ‘59/’60 – die kan worden gezien als een nieuwe fase in de muzikale ontwikkeling van Coltrane. Meer in het algemeen ook van grote invloed op de ontwikkeling van de jazz. Nog steeds geldt dit nummer door zijn vernieuwende structuur als een soort verplichte leerstof voor veel muzikanten.

 

Het was aan het Ben van den Dungen Kwartet om aan die ‘Coltrane-avond’ vorm te geven. De playlist telde een aantal stukken uit het omvangrijke oeuvre van Coltrane, maar ook eigen composities en/of impressies op dat werk. Alleraardigst door Van den Dungen aan elkaar gepraat (“Lul ik niet teveel…?”), zodat de nummers meteen een bepaalde context meekregen.

Naast Van den Dungen, die afwisselend tenor-, en sopraansaxofoon speelde, bestond het kwartet uit pianist Miguel Rodriguez, bassist Marius Beets en drummer Gijs Dijkhuizen.

Om met Van den Dungen te beginnen: wat haalt die man een mooie toon uit zijn tenor. Vol, diep en strak, hetgeen heel passend deed denken aan het Coltrane-geluid uit de laat jaren ’50. Door de geregelde overstap naar de sopraansax kregen de sets alleen daardoor al een aardige variatie in klankkleur. Los nog van de repertoirekeuze. Snelle stukken en héél snelle stukken, waaronder uiteraard Giant Steps als afsluiter van voor de pauze, maar evenzeer prettig medium en gedragen ballads, zoals het dromerige Naima, als uitsmijter van het de avond. Of zoals Van den Dungen het aankondigde: “om met een fijne vibe huiswaarts te keren”. En zo was het.

 

Genoeg te beleven dus en het gebodene gaf een aardig beeld van de ontwikkeling en betekenis van Coltrane. Waarbij de free jazz die in zijn laatste levensjaren de boventoon voerde toch maar achterwege bleef. ’t Was voor een enkeling al modern genoeg.

Gek eigenlijk dat Coltrane zo vaak wordt geduid als de man van piep-jan-knor-muziek, terwijl die zelfde Coltrane toch mede de sfeer bepaalde op die zo bejubelde ‘Kind of Blue’ LP.

 

De andere muzikanten droegen niet minder bij aan het succes van de avond. Feestjes waren het, de soli van pianist Miguel Rodriguez. Helder van opbouw, sprankelende techniek en bij tijd en wijle super groovy en opgeleukt met bluesy, funky licks. Wat een fijne speler!
Omdat bassist Marius Beets (‘captain Beets’, aldus Van den Dungen) vaker in De Tor te horen is, zou je de neiging kunnen hebben zijn aandeel als gebruikelijk stabiel, goed van toon en zeer ondersteunend af te doen. Ook in dit clubje had hij die rol.

Zeker in dit soort muziek, waarin de basrol bij uitstek het anker voor het geheel vormt, kwamen die kwaliteiten zeer van pas. Extra vermelding hier ook voor zijn prima solowerk. Bijvoorbeeld in Billy Eckstine’s ballad ‘I want to talk about you’. Mooi man!
Ook drummer Gijs Dijkhuizen is in De Tor een graag geziene gast, die zich uitstekend van zijn taak kwijtte. Solide, en op de een of andere manier straalt hij al spelend een soort innemendheid uit.

 

Onder die titel denderde het Bas van den Dungen Kwartet met reuzenstappen het nieuwe Tor-seizoen in. Een beetje tegenvallend tenslotte was de opkomst. Zeker in vergelijking met de week ervoor toen het seizoen een soort prelude had met het Johann Sebastian Jazz-project. Kennelijk boezemt de associatie met John Coltrane op voorhand wat schrik in, te rebels, te vrij of zo. Maar wie zich daardoor niet liet afschrikken beleefde een avond met eersteklas jazz, charmant verpakt door één van de leidende saxofonisten van ons land. Met reuzenstappen door de jazzgeschiedenis van de eind jaren ’50, begin jaren ’60. En dat was toch weer gewoon in Enschede te beleven. Hoewel, gewoon….?

 

Geschreven door en foto van: Hans Arnoldy
Gezien op: 20 september 2019 vandaag 59

gisteren 224

deze week 629

afgelopen maand 3990

tot nu toe 346330

Kubik-Rubik Joomla! Extensions


Hier adverteren? Bij afname van een recensie: 1e maand gratis!

daarna € 17,49 per maand 


museumaalten-add
singingvoices-add
Berts Music productions