header7
fotoheader

20220520 Darmon Meader c.s. 469720220520 Darmon Meader c.s. 4766(Ook) op saxofoon

ENSCHEDE, Jazzpodium de Tor "Down town", vrijdagavond. Concert door superformatie rondom Darmon Meader (John Hondorp: Hammond B3-orgel, Darmon Meader: saxofoon/zang, Jeanfrançois Prins: gitaar en Yonga Sun: drums). Programma: standards en nieuw werk

 

Terwijl de cultuursector klaagt, dat het publiek de weg naar het theater nog niet echt heeft hervonden, zat Jazzpodium de Tor vrijdagavond “ouderwets” bomvol: er kon nog maar een enkele kip bij, zodat het gevreesde bordje toch nog in de kast kon blijven liggen.

Op de bühne had men vindingrijk het aantal musici weten te beperken, want eigenlijk was er sprake van een kwintet, zo niet sextet: Darmon Meader zong, maar was ook saxofonist en eigenlijk was John Hondorp tevens bassist, met de pedalen van zijn B3. Het was niet toevallig, dat het publiek massaal op dit concert was afgekomen, want waar kun je zo dicht bij huis de leider van het vermaarde vocaal ensemble New York Voices beluisteren? Juist: op Jazzpodium de Tor! Meader maakte zijn reputatie meer dan waar, met een zeer aangenaam timbre en timing als een Zwitsers horloge. Ook zijn saxofoonspel was ruim bovengemiddeld, waardoor de keuze welk instrument door hem het best “bespeeld” werd, onmogelijk gemaakt kan worden.

Misschien waren de mensen ook wel gekomen voor Jeanfrançois Prins: wat een supergitarist is deze man! Hij had ook nog een paar eigen composities meegenomen, waaronder Schrödinger’s cat paradox en Futebol. In dit laatstgenoemde nummer maakte Meader het helemaal bont: hij zong en bespeelde afwisselend zijn saxofoon.

Of  zouden het merendeels Hammondorgel-fans geweest zijn, die na veel te lange tijd eindelijk weer eens aan hun trekken wisten te komen? Die Hondorp kan wel swingen, zeg! Wat een genot om deze stadgenoot op zijn instrument bezig te horen. Hij had ook nog eens een zeer originele bewerking van het bijna platgespeelde Yesterday van The Beatles meegenomen en dat kon ‘zelfs’ mij –als diehard fan- zeer bekoren. Als een der twee nog levende bandleden zich onder het publiek hadden bevonden, waren ze ongetwijfeld dezelfde mening toegedaan.

Dan kan het ook nog zijn dat een andere oude bekende een blik fans had opengetrokken: drummer Yonga Sun. Hij was het, die op het laatste concert voor de (voorlopig) laatste lockdown speelde. Maar hij was er ook in 2020  en twee keer in 2017. Zijn spreekwoordelijke subtiliteit en gedienstige houding naar medemuzikanten was ook op dit concert een genot voor het oor.

Was dit het concert van het seizoen? De toekomst zal het uitwijzen, maar het was uiterst prettig dat er zoveel getuigen waren om later te bepalen, in hoeverre ik gelijk heb…


Geschreven door en foto's van: Koen Edeling
Gezien op: 20 mei 2022

  vandaag 174

gisteren 73

deze week 805

afgelopen maand 3614

tot nu toe 351679

Kubik-Rubik Joomla! Extensions


Hier adverteren? Bij afname van een recensie: 1e maand gratis!

daarna € 17,49 per maand 


museumaalten-add
singingvoices-add
Berts Music productions