header7


ENSCHEDE, Jazzpodium de Tor, vrijdagavond. Concert door Lucas Santana trio feat. Lilian Vieira (zang). Bezetting: Lucas Santana (tenorsax, dwarsfluit), Daniel de Moraes (gitaar), Pedro Ivo Ferreira (contrabas). Programma: samba’s, bossa-nova’s, forrô's en choro’s

Elke muziekliefhebber heeft zo z’n voorkeuren. Zo kan ik genieten van renaissance en barokmuziek, maar even zo goed van Braziliaanse muziek. Het was dus een kolfje naar mijn hand wat er vrijdagavond gespeeld werd: Braziliaanse muziek in de meest brede zin van het woord. Als het artistieke niveau dan ook nog eens zeer hoog is, kan zo’n avond voor mij niet meer stuk en daar werd op deze ruimschoots aan voldaan.

De naamgever van het trio zagen we voor het eerst ruim anderhalf jaar geleden op dit podium, toen nog met een kwintet en met repertoire van zijn twee cd’s. Nu was de focus puur gericht op Braziliaanse muziek en aan het trio was ook nog eens een sterzangeres toegevoegd: Lilian Vieira, bekend van het vermaarde gezelschap Zuco 103. Wat was het een genot om oude krakers als So danço samba, Doralice, Dindi, O pato, Brigas nunca mais en Chega de saudade in een nieuw jasje gegoten te horen. In mijn ruime verzameling bezit ik vele uitvoeringen van deze (vaak Tom Jobim)- composities, maar er gaat toch niets boven een live uitvoering, boordevol rijke muzikale vondsten. Heel goed werk deed gitarist Daniel de Moraes, die als een volwaardige João Gilberto of Baden Powell zijn partij toevoegde. Bij Lucas Santana had ik regelmatig de associatie met fluitist Herbie Mann, maar dan van een hoger niveau. Net als Mann verwisselde Santana regelmatig zijn instrument voor de saxofoon, met even groot succes. Pedro Ivo Ferreira zorgde voor het laag en ook dat was van hoog niveau. En dan natuurlijk de zangeres Lilian Vieira. Zij zong vrijwel het hele programma mee, op het openingsnummer So danço samba en Feira de Mangaio na. Niet alleen sfeervolle zang was kenmerkend voor haar optreden, haar aanstekelijke gevoel voor humor straalde uit op haar medemuzikanten en uiteraard richting de aandachtige luisteraars: het was overigens weer eens een “volle bak”.

 

Helemaal bevooroordeeld ben ik dus niet, want je mag mij voor Braziliaanse muziek midden in de nacht wakker maken, zeker als het van dit artistiek hoge niveau is, dus Lucas Santana: blijf terugkomen op dit jazzpodium!

 

Geschreven door: Koen Edeling
Foto van: Koen Edeling
Gezien op: 3 november 2023

  vandaag 94

gisteren 224

deze week 664

afgelopen maand 4025

tot nu toe 346365

Kubik-Rubik Joomla! Extensions


Hier adverteren? Bij afname van een recensie: 1e maand gratis!

daarna € 17,49 per maand 


museumaalten-add
singingvoices-add
Berts Music productions