header7

ENSCHEDE, Jazzpodium De Tor, vrijdagavond. Seizoensslotconcert door New Sound Jazz Machine (o.l.v. Joris Bolhaar, tevens contrabas en arrangementen). Gastsolist: Willem Abelen (sopraan- en tenorsax). Programma: twee werken van album FLUX (van Willem Abelen), aangevuld met composities van Joris Bolhaar

 

Het is een bekend, negatief verschijnsel dat afval een aantrekkingskracht uitoefent op afval. Dit geldt omgekeerd blijkbaar ook: kwaliteit trekt kwaliteit aan. In het “balboekje” van toparrangeur en muzikaal leider Joris Bolhaar komt blijkbaar de naam van Willem Abelen voor en deze heren sloten vrijdagavond een muzikaal pakt dat klonk als een klok. Dit kunstje is overigens niet eenmalig, want men trekt ermee door het land (en over de grens): op 16 juni in het Duitse Bentheim, op 8 september in Zwolle en op 12 oktober in Metropool (Enschede). Zeg dus niet, dat je deze unieke samenwerking hebt moeten missen: herkansingen genoeg!

Wat hebben de mensen moeten missen, die te laat hebben gereserveerd voor dit uitverkochte concert? Een top-bigband, met als altijd puike solisten, een uitgebalanceerde klank en originele composities in diverse stijlen (van ballad tot keiharde funk),  alles in uiterst smaakvolle arrangementen. Voeg daar nog eens het muzikale vakmanschap van Willem Abelen (op zowel tenor- als sopraansax) aan toe en het is duidelijk, dat op dit podium weer eens historie werd geschreven. Van Abelens debuutalbum FLUX waren de composities Sky high en Wendeleer te horen op deze avond.

De rij van solisten, waarover NSJM beschikt, is te uitvoerig om te vermelden, maar één uitzondering, vooruit twee, wil ik wel maken. Trompettist Luc Hudepohl soleerde in nagenoeg de helft van de dertien stukken (inclusief het combostuk Michelangelo en alle aandacht geldt ook voor de pianist Igor Herstel, die op 24 juni zijn afstudeerconcert gaat geven in het Zwolse Odeon. Moge hij nog lang blijven hangen bij deze bigband.

 

Hoezo “slot”concert? Volgende week is er nog de Dag van de Jazzamateur (vanaf 20 uur!) en als een ware Heintje Davids heeft de programmeur er nóg een concert aan vastgeplakt: Vocal jazz night, op 14 juni. En dan is het ArtEZ-woensdagavond-concert “When pop meets jazz” al geweest…

 

 

Geschreven door: Koen Edeling
Foto's van: Koen Edeling en Jan Geelen
Gezien op: 31 mei 2024 

  vandaag 173

gisteren 73

deze week 804

afgelopen maand 3613

tot nu toe 351678

Kubik-Rubik Joomla! Extensions


Hier adverteren? Bij afname van een recensie: 1e maand gratis!

daarna € 17,49 per maand 


museumaalten-add
singingvoices-add
Berts Music productions