header7
 

ENSCHEDE, Jazzpodium de Tor, vrijdagavond. Vocal Jazz Night, verzorgd door: Mosaic Trio (bezetting: Karel Houtzager- piano, Koen Wortelboer- basgitaar, Kasper Jansen- drums), ArtEZ Vocal Jazz Ensemble (bezetting: Chaja Donkers, Sarah Gentili, Nynke Gijsen, Benjamin Hondorp, Agmar Rademaker en Saranya Schaap) en Vocal Jazz Quartet IN4 (bezetting: John Hondorp, Agi Rabener, Anneke van Wassenhove, Douwe ter Braak, Benjamin Hondorp, Erinn Lugies). Programma: vocale (aangevuld met instrumentale) jazz

 

Heel voorzichtig had John Hondorp (verantwoordelijk voor menig te horen arrangement) aangeklopt bij de verantwoordelijken voor de planning, met het voorstel nog een extra concert te plakken aan het seizoen 2023-2024, gefocust op vocale jazz. Het voorstel werd direct omarmd en zo stonden er vrijdagavond twee vocale groepen en een instrumentaal trio gereed om er een mooie avond van te maken. De zaal was goeddeels gevuld en (instrumentaal) trio Mosaic mocht het spits afbijten. De naam K3 schijnt al geclaimd te zijn, of men is bang dat Karel, Koen of Kasper de groep ooit gaat verlaten, zodat voorzichtigerwijze voor de gekleurde stukjes steen was gekozen. Heel smaakvol speelde het drietal eigen werk, soms zelfs klassiek van opbouw, dan weer subtiel begeleid met brushes, maar steeds aangenaam verrassend.
Het ArtEZ Vocal Jazz Ensemble vervolgde met een zestal stukken, die klonken als een klok: strakke en spatzuivere zang en onbedaarlijk swingend. De presentatie was ronduit publiekgericht, met steeds passende mimiek en optimale uitstraling. Helemaal a capella was het niet, want Mosaic begeleidde de vijf dames en één heer in vier composities. Hoe sterk ook de twee a capella stukken, samen met het trio was het weer een typisch geval van een plus een is drie.

Na de pauze begon eerst het Mosaic Trio een tweetal stukken te spelen, waarna Vocal Jazz Quartet IN4 aantrad. De helaas door ziekte uitgevallen Andreas Haakshorst moest te elfder ure door maar liefst drie personen vervangen worden: om beurten Erinn Lugies, Douwe ter Braak en (wederom) Benjamin Hondorp. Verder meester-arrangeur John Hondorp zelf en de twee dames Anneke van Wassenhove en Agi Rabener, wier stemmen wonderschoon naar elkaar kleurden. De smeuïge akkoorden en de ragfijne intonaties maakte het luistergenot tot een feest. Anneke liet haar gezicht een compleet verhaal vertellen, met name in Cold. Het beste paard struikelt wel eens, want John was zijn tekst even kwijt in Easy en gaf daarvoor zijn leeftijd de schuld. In het afsluitende Route 66 nam Karel Houtzager nog eenmaal de gelegenheid te baat om te laten horen wat een geweldig pianist hij is.

We gaan een zomer zonder wekelijkse jazzconcerten tegemoet, maar niet getreurd: het nieuwe seizoen vangt al aan op vrijdag 6 september. Voor alle lezers een laid-back zomerperiode toegewenst en tot in september!

 

 

Geschreven door: Koen Edeling
Foto's van: Koen Edeling en Jan Geelen
Gezien op: 14 juni 2024 

 



 



vandaag 62

gisteren 142

deze week 62

afgelopen maand 62

tot nu toe 348127

Kubik-Rubik Joomla! Extensions


Hier adverteren? Bij afname van een recensie: 1e maand gratis!

daarna € 17,49 per maand 


museumaalten-add
singingvoices-add
Berts Music productions