header7

fotoheader

201902020 Docentenconcert ArtEZ 0027mondharmonica

201902020 Docentenconcert ArtEZ 0032vocaal

201902020 Docentenconcert ArtEZ 0043piano en zang

201902020 Docentenconcert ArtEZ 0057piano en mondharmonica

 

ENSCHEDE, Jazzpodium de Tor, vrijdagavond. ArtEZ Docentenconcert Zwolle (afdeling Jazz & Pop). Bezetting: Tollak Ollestad: mondharmonica, zang, piano, Tilmar Junius: piano, Joost van Schaik: drums, Henk de Ligt: contrabas. Programma: meest standards

 

Inmiddels is het een traditie geworden: docenten van ArtEZ Zwolle gaven ook al in februari 2017 en 2018 een docentenconcert en vrijdagavond was het dus te derden male. “Oude bekenden” waren contrabassist Henk de Ligt, die nu al voor de derde keer meespeelt, maar ook pianist Tilmar Junius, die we ook al zagen en hoorden in 2017. Nieuw waren in deze editie drummer Joost van Schaik, die overigens ruim een maand geleden nog op dit jazzpodium meespeelde met Toon Roos.
De genoemde mannen deden, wat je van goede docenten kunt verwachten: ze verstaan hun vak en het allermooiste is, dat ze hun talent doorgeven.

Nieuw als docent was de multi-instrumentalist en vocalist Tollak Ollestad. Zijn naam doet Scandinavische roots vermoeden: zijn grootouders waren inderdaad Noors, maar hij werd zelf geboren in de 49e Amerikaanse staat Alaska en woont al sinds 2004 in Nederland, is echter pas sinds dit studiejaar ArtEZ-docent in Zwolle. De man blijkt een zeer frequent gevraagd sessiemuzikant te zijn en na vrijdagavond was dat ineens voor de volle 100% verklaarbaar. Waar je normaal gesproken drie man voor nodig hebt, zat in deze ene persoon verpakt: hij bespeelde op fabuleuze wijze de mondharmonica, stapte zonder enige vrees naar de vleugel en zong ook nog eens de sterren van de hemel. Helemaal bont maakte hij het, toen hij zichzelf al zingend achter de piano begeleidde, en passant de mondharmonica pakte en toen ook nog eens met de linkerhand een begeleiding meespeelde.

De avond was begonnen met triostukken als Mister Gentle and Mister Cool van Duke Ellington en This is for Albert van Wayne Shorter, maar daarna kwam Ollestad en de sfeer werd meteen bepaald met het altijd mooie Corcovado van Jobim. Standards als Stella by Starlight, Body and Soul en There will never be another you volgden elkaar snel op. Ollestads harmonicaspel en zijn zang kennen dezelfde hoge mate van wendbaarheid, bij het acrobatische af.


Ook op deze avond viel het mooie donkerbruine geluid van de contrabas van Henk de Ligt op, die nog een zeer fraaie eigen compositie, Lagrimas, had meegenomen. Daarna nam Ollestad plaats achter de vleugel en zong  Feel like making love, bekend van Roberta Flack. Hij scatte en speelde dezelfde melodie met zijn rechterhand op de piano, zoals ik dat ken van Tania Maria. Fragile bracht aan het licht, dat de man een andere stem heeft dan Sting, maar de twee Stevie Wonder- songs kwamen wel heel dicht in de richting van het origineel.

De titel van de toegift van Wonders Songs in the key of live (wie heeft het album niet in de kast staan?) bracht mij op het idee om de kop boven deze recensie aan deze ‘Zwolse’ ster te wijden: Another star

 

Gezien op: 1 februari 2019
Geschreven door: Koen Edeling

 vandaag 94

gisteren 224

deze week 664

afgelopen maand 4025

tot nu toe 346365

Kubik-Rubik Joomla! Extensions


Hier adverteren? Bij afname van een recensie: 1e maand gratis!

daarna € 17,49 per maand 


museumaalten-add
singingvoices-add
Berts Music productions