header7ENSCHEDE, Jazzpodium de Tor, vrijdagavond. Concert door Chamber9. Bezetting: Sanna van Vliet – zang, Axel Hagen – steel string jazz gitaar/arrangementen, Michael Arlt – nylon string jazz gitaar, Thomas W. Andersen – contrabas, Joan Terol Amigo – drums/percussie, Víctor Flores – viool, Ángela Moya – viool, Estela Briceño Mezquita – altviool en Cèlia Torres – cello. Programma: the Beauty of String Instruments, Vocals and Jazz Rhythm, met werk van o.a. Duke Ellington, Billy Strayhorn, Axel Hagen en Sanna van VlietHet podium van Jazzpodium de Tor was vrijdagavond rijkelijk gevuld. Ditmaal niet met een 17-mans bigband, maar wel met een nonet: negen mannen en vrouwen. Het opmerkelijke was ook dat blazers de grote afwezigen waren en dat was des te bijzonderder, aangezien voor de pauze onvervalste bigbandmuziek klonk van grootheden als Duke Ellington en Billy Strayhorn. Voor de uiterst smaakvolle arrangementen was Axel Hagen verantwoordelijk, die tevens jazzgitaar met stalen snaren speelde. De kruidige samenklanken deden bijkans mijn vullingen aangenaam mee-vibreren. Met strijkinstrumenten kun je immers nog langere melodielijnen maken en dat was een uiterst prettige luisterervaring.

Sanna van Vliet kennen we als een multi-instrumentalist: ruim anderhalf jaar geleden zong ze en speelde tegelijkertijd piano. Nu bleef de Tor-vleugel onaangeroerd en kon de zangeres zich geheel concentreren op haar vocale bijdragen en die logen er niet om: er werd gescat dat het een lieve lust was. De combinatie van nylon- en staalsnarige gitaar leverde ook een aangename bijdrage aan de totaalklank. Het spel van de allerijl uit Barcelona ingevlogen Joan Terol Amigo werd regelmatig omschreven als “tovenaarswerk” en dat was beslist niet overdreven.

Het enige minpuntje dat ik wil noemen is het feit, dat er tot tweemaal toe ingezet moest worden bij de aanvang van Cole Porters I concentrate On You. Niet om het feit dat men andermaal moest beginnen, maar om het feit dat nu aan het licht kwam dat de muziek echt volledig was gecomponeerd en dus niet geïmproviseerd, zoals het kenmerk is van jazzmuziek. Blijft er uiteindelijk toch nog een kwalificering “zeer goed” over (een dikke negen) en daarmee een aanbeveling om op zondag 10 december af te reizen naar Den Haag, waar in de Barthkapel dit bijzondere ensemble om 16 uur zal optreden teneinde de verjaardag van Axel Hagen muzikaal te vieren.

 

Tot slot: van George Martin werd ooit beweerd dat hij de “vijfde Beatle” was. Ik ga zover om Bas Ouwehand het tiende lid van Chamber9 te noemen, dankzij zijn uitgebalanceerde geluidstechniek: lof!

 

Geschreven door: Koen Edeling
Foto’s van: Koen Edeling en Jan Geelen
Gezien op: 13 oktober 2023

  vandaag 174

gisteren 73

deze week 805

afgelopen maand 3614

tot nu toe 351679

Kubik-Rubik Joomla! Extensions


Hier adverteren? Bij afname van een recensie: 1e maand gratis!

daarna € 17,49 per maand 


museumaalten-add
singingvoices-add
Berts Music productions