header7

ENSCHEDE, Theater Mystiek, vrijdagavond. Concert door: Trio Rein de Graaff feat. Scott Hamilton. Bezetting: Scott Hamilton (tenorsax), Rein de Graaff (piano), Marius Beets (bas) en Eric Ineke (drums). Programma: standards van o.a Porter, Gershwin en Rodgers/ Hart

 

Een onvervalste “Heintje Davids”-act pleegde Rein de Graaff afgelopen vrijdag. Had hij op 1 maart 2019 zijn afscheidsconcert gegeven, was hij er gewoon weer, op zijn 81e. Tel daarbij de 77 lentes van Eric Ineke op, de 69 van Scott Hamilton en de “slechts” 57 van Marius Beets, stond daar toch wel 284 levensjaren aan jazzmuziek te spelen, gemiddeld dus 71. De ruime ervaring droop ervan af op dit grijs-maar-o-zo-wijs-concert, dat gelukkig niet met de kolkende feestvierende mensenmassa van Koningsnacht hoefde te concurreren: nee, de Walstraat was geruild voor het Mystiek Theater.
Nog even toonde Scott Hamilton zich als een grumpy old man, door iets te duidelijk zijn ontevredenheid met de geluidsversterking te etaleren. Na wat heftige gebaren leek de vrede te zijn getekend en de rest van de avond deed de man, waarvoor hij gekomen was: de sterren van de hemel spelen. Er zijn beslist betere saxofonisten te vinden, maar zijn ballads waren ongeëvenaard zoetig.
Contrabassist Marius Beets was weer ouderwets goed op dreef, maar dat zijn we van hem gewend: in 202220212019, (2x), 20182015 en 2014 vond ik zo in de gauwigheid concerten waarin deze oud-Grollenaar participeerde.

Moet ik nog wat zeggen over Eric Ineke? Zijn honderdenzesde concert op dit Jazzpodium, als ik de tel goed bijgehouden heb. De man die altijd ráák slaat.
En dan, lest best, de pianist van dienst. Wat speelde hij weer lekker, alsof hij nooit weg was geweest. Een aaneenrijging van standards van het hoogste niveau, gespeeld op het hoogste niveau. Hij mag wel vaker een Heintje Davids- act komen opvoeren, zo lang zijn gezondheid dat moge toestaan.

Heimelijk vanaf een wolkje meekijkend was natuurlijk Peter Huijts, aan wie dit concert was opgedragen. Fijn, dat zijn familie met een flinke delegatie aanwezig was op deze memorabele avond.

 

 

Geschreven door: Koen Edeling
Foto's van: Koen Edeling en Jan Geelen
Gezien op: 26 april 2024 

  vandaag 94

gisteren 224

deze week 664

afgelopen maand 4025

tot nu toe 346365

Kubik-Rubik Joomla! Extensions


Hier adverteren? Bij afname van een recensie: 1e maand gratis!

daarna € 17,49 per maand 


museumaalten-add
singingvoices-add
Berts Music productions